Jak se orientovat ve složení materiálu na etiketách a visačkách oblečení?

Akryl – Acryl

Umělé vlákno, texturou jako vlna, s kterou se často mísí. Používá se jako náhrada vlněných výrobků. Akryl je pružný a měkký, s nižším sklonem k žmolkování. Pevnost má sice nižší než jiná sytetická vlákna, zato výborně odolává vlivům světla, povětrnosti a organismů. Výrobky z něj jsou pevné, nesráží se a snadno se perou.

Bavlna - Cotton

Vlákna bavlny se získávají z keře bavlníku. Tento přírodní materiál si díky svým vlastnostem uchovává významné postavení v textilní výrobě. Bavlna se vyznačuje příjemným omakem, pevností, saje vlhkost. Bavlněné textilie lze prát i žehlit při vysokých teplotách. Přirozenou vlastností bavlny a její hlavní nevýhodou je mačkavost.

Elastan – Elasthane

Syntetické vlákno na bázi polyuretanu o vysoké elastičnosti. Po natažení na několika násobek svojí délky se elastan navrátí do původní délky a tvaru. Textilie s příměsí elastanu obepínají tělo, aniž by bránily pohybu. Používají se pro výrobu pružného sportovního oblečení, spodního prádla, plavek. Podíl pouhých několika jednotek procent elastanu výrazně zlepší užitné vlastnosti textilie. Další známé obchodní názvy elastanu jsou Spandex a Lycra.

Lycra – Lycra

Jedná se o obchodní název elastanu. Viz Elastan.

Nylon – Nylon

Jedná se o obchodní název syntetické textilie, kterou z dřívějších dob známe pod názvem Silon.

Vlna – Wool

Přírodní vlákno získané spřádáním ze srsti ovcí. Vlna se takřka nemačká, ale není příliš pevná. Vlna je dobrý izolant – jak před zimou, tak před teplem.

Kašmír – Cashmere (wool)

Jemná a lehká látka podobná ovčí vlně. Pro příjemný omak a vynikající tepelnou izolaci se kašmír používá na svetry,šály a rukavice.

Polyamid – Polyamide

Syntetické vlákno původem z ropy (jako většina syntetických vláken). Polyamidové vlákno se vyznačuje samými superlativy – vysoká pevnost, odolnost, pružnost, snadné udržování. Nejpoužívanější pro výrobu dámských punčoch, plavek a sportovních oděvů. Velmi nepatrně přijímá vlhkost. Známé je pod obchodním názvem Nylon a Perlon.

Polyester – PES

Syntetické vlákno, které odsunulo bavlnu na druhé místo v textilní spotřebě. Základní surovinou pro výrobu je ropa. Polyesterové tkaniny nesají vlhkost a jsou stálé na světle. Vzhled je podobný hedvábí. Oděvy z polyesteru málo navlhají a rychle schnou. Polyester se často mísí s vlákny přírodními, aby tkaniny byly méně mačkavé, trvanlivější, pevnější a lehčí.Polyesterové textilie lze prát do teploty 30°C a žehlit do teploty 150°C.Dutá polyesterová vlákna nahradí peří pro svoji termoregulační vlastnosti, navíc se dají prát. Naleznete je pod obchodním názvem Coolmax.

Polypropylen – Polypropylene

Syntetické vlákno o velmi dobré pevnosti, které nenavlhá, na omak podobné ovčí vlně. Polypropylen velmi dobře odvádí vlhkost dále do druhé vrstvy oblečení, odkud se vypařuje, což je obzvlášť příjemné u spodního prádla a také dětských plen pro pocit sucha. Z umělých vláken je k lidské kůži nejpříjemnější.

Viskóza – Viscose

Získá se regenerací celulózy, což je přírodní polymer. Jedná se o přírodní vlákno získané náročnou průmyslovou výrobou. Viskózové textilie mají vysokou pevnost, savost a nemačkají se. Výrobky z viskózy jsou lesklé a příjemné na omak. Pro výrobu spodního prádla se viskóza mísí s bavlnou. Jemné viskózové vlákno naleznete pod obchodním názvem Modal.

 

Foto zdroj: Pinterest

Poslední články

22/8/2021
Představujeme českou značku prémiových kabelek Patrick Poppet

Kabelka Poppetka jako módní doplněk 

Vlastně přesněji řečeno poppetek, dle sloganu značky „Neděláme kabelky, tvoříme poppetky“, za kterou stojí Lucie Kalousová. Ta svůj brand začala budovat v roce 2017. Po zdlouhavém procesu vývoje prototypů a ladění těch nejmenších detailů spatřila na podzim 2019 světlo módního světa první kolekce s názvem Black Diamond Collection ...

19/2/2019
Zemřel legendární německý návrhář Karl Lagerfeld

Kreativní ředitel módního domu Chanel Karl Lagerfeld zemřel v noci na 19. února po těžké nemoci ve svých 85 letech, informovala francouzská média. Excentrického módního návrháře dlouhodobě sužovaly zdravotní problémy.

31/1/2019
Barvou roku 2019 je korálová

Nebojte se ji zařadit do svého šatníku...

31/1/2019
Irský řetězec s oblečením Primark vstupuje do Česka

Na český trh po letech zvažování a vyjednávání vstupuje irská oděvní značka Primark. Řetězec s cenově dostupnou módou oznámil, že podepsal nájemní smlouvu pro svůj první obchod v centru Prahy v Květinovém domě na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Dokončen má být do května 2020

10/12/2018
RADY & INSPIRACE jak zazářit na plese

Ples je příležitost obléct si krásné šaty, zajít si k holiči, nalíčit se, vytáhnout společenskou obuv z botníku a zvolit výraznější šperky.